Enkel eller dubbelgarage

Den stora frågan som många ställer sig när de ska bygga ett garage är om de ska bygga ett enkelgarage eller ett dubbelgarage. Har man mer än en bil i familjen så är det ett ganska enkelt val. Men även om man bara har en bil så finns det flera fördelar med att satsa på ett dubbelgarage. Den största av dem är utrymme. Så länge du har utrymme på din tomt kan det vara en fördel att satsa på detta. Speciellt om du vill kunna stå och greja i garaget.

Trädgårdsmöbler, gräsklippare, barnens leksaker, däck, verktyg, cyklar, mopeder, ja listan kan göras lång på vad som kan vara bra att förvara i ett garage. Om du bygger ett enkelgarage är chansen stor att du inte får plats med bilen, även om det bara rör sig om en. Har du ett dubbelgarage kan du organisera bättre och ha var sak på sin plats. Det är helt enkelt en investering som är värt att tänka en extra gång på.

En annan fråga som man måste fundera över om det rör sig om ett dubbelgarage är om man ska ha två portar eller en större. Detta beror lite på vad du själv tycker är snyggt och vad garaget ska användas till. Vill du plats för två bilar är det kanske bättre med två portar. Det blir smidigare och du riskerar inte att slå i dörrarna om bilarna har parkerat för nära varandra. Det är många som säger att man får parkera bilarna snett om man endast har en lång dörr. Om du vet att du ofta kommer vilja ha bilen i mitten av garaget för att mecka eller tvätta bör du kanske tänka om och välja ett alternativ med en dörr.

Ska du ha ett garage med värmeisolering får du tänka på att en del av värmen släpps ut varje gång du öppnar porten. Har du en stor port släpper du ut mer värme än om du har två mindre. Ett tips är att sätta in en mindre gångdörr vid sidan av portarna. Då slipper du öppna en stor dörr bara för att hämta verktyg eller passera genom garaget.

En sak som är enkel att glömma bort är tyngden på dörren. En enkel port på cirka 5 meter väger förstås mycket mer och kan vara svår att få upp på egen hand. Därför bör du investera i en automatisk portöppnare om du satsar på det alternativet. Det är inget krav på en mindre dörr men många ser det som en bekvämlighet. Dessutom sparar det på livslängden på porten.